Polazna | Vesti | Društvo | Ljudski nemar najčešći uzrok požara

Ljudski nemar najčešći uzrok požara

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dugo, toplo leto i ekstremno visoke temperature ni ove godine nisu zaobišli Srbiju i Knjaževac. Tropska vrelina donosi i veliki broj požara na otvorenom, koje najčešće izazivaju ljudski nemar i nepažnja kažu u Vatrogasno – spasilačkoj jedinici u Knjaževcu.

Ljudski nemar najčešći uzrok požara

''Nemarnost ljudi je najčešći uzrok nastanka požara. Nemarnost, neoažnja, nehat, plus visoke temperature i jak vetar najčešće dovode do požara,'' kaže Saša Tačić, komandir Vatrogasno – spasilačke jedinice. 

U julu 2016. zabeleženo je devet, a u istom mesecu ove godine čak 20 požara, ističe  Tačić. Mnogi od njih desili su se na seoskim grobljima.

''Prošle godine u julu smo imali devet, a ove godine 20 požara. Nisu bile zahvaćene velike površine. U julu smo imali pet požara na seoskim grobljima u Kalni. Debelici, Ošljanu. O tome pričamo svake godine,'' kaže Tačić, apelujući na građane da ugase sveće pre nego odu sa groblja.    

Knjaževački vatrogasci apeluju na građane da svaki i najmanji požar prijave na vreme. Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženje vatre u šumi.  Za izazivanje požara zaprećene su novčane i zatvorske kazne.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group