Polazna | Vesti | Društvo | Srbija svetska sila po broju košnica

Srbija svetska sila po broju košnica

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udruženje pčelara ''Lipa'' organizovalo je tribinu na temu ''Dobra pčelarska praksa i problemi u pčelarstvu Srbije''. O perspektivama ove poljoprivredne grane, subvencijama države, falsifikovanom medu i drugim temama govorio je dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. On je istakao da je Srbija svestka sila po broju košnica.

Srbija svetska sila po broju košnica

Srbija je svetska sila po broju košnica, a pčelarstvo perspektivna grana, koja može da zaposli veliki broj ljudi, kazao je, na tribini u Knjaževcu dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Jedan od problema srpskih pčelara je postizanje tržišnih cena, kakve važe u drugim zemljama.

''Iako je naš med vrhunskog kvaliteta, imamo problema sa postizanjem tržišne cene. Zato smo odlučili da gradimo sopstveni pogon za plasman meda. On će biti izgrađen u Rači. Ta opština nam je obezbedila značajnu finansijsku podršku (nešto preko 300.000 evra, a očekujemo i subvencije države. Broj košnica u Srbiji raste. Trenutno ih ima obeleženik oko 970 hiljada i sigurno oko 200 hiljada onih koji nisu ušli u sistem. Mi smo svetska sila po broju košnica. Cela Amerika ima svega milion i po. To govori o tome koliko je Srbija jaka pčelarska zemlja, a s druge strane, koristimo tek mali procenat pčelinje paše.''

Med je jedna od najčešće falsifikovanih namirnica, ističe Živadinović, pozdravljajući napore Vlade Srbije da se pozabavi onima koji obmanjuju potrošače.

''Zahtevali smo od države da primeni odgovarajuće mere. Formiran je poseban operativni štab, koji se bavi problemom falsifikata meda. Rezultata već ima. Jedna firma je zatvorena, a par njih pod strogim nadzorom''.

Klimatske promene uslovile su da 2016. bude najgora godina u istoriji srpskog pčelarstva. Dogodila se i ekpsanzija varoe, parazita pčela, kaže Miroslav Milošević, predsednik Udruženja pčelara ''Lipa''. U 2017. knjaževački pčelari očekuju podršku opštine kako bi se poboljšale medonosne prilike u ovom kraju.

''Pčelari se iz opštinskog budžeta subvencionišu unazad pet godina. Subvencije očekujemo i u 2017. godini, ali i još jedan vid pomoći za poboljšanje medonosnih prilika u opštini, odnosno podelu pčelarima medonosnog bilja, ili sadnica medonosnog drveća.''

Država će naredne godine subvenicionisati pčelare sa 720 dinara po košnici, a do 40 odsto  subvencionisaće se i nabavka kompletne pčelarske opreme, čulo se na tribini koju je organizovalo Udruženje ''Lipa''.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
KnjaževacInfo uživo putem Interneta

Made by East Star Group