Polazna | Vesti | Društvo | Kako da budemo društveno odgovorni

Kako da budemo društveno odgovorni

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na konferenciji, koja je juče održana u sali Opštinskog veća, Timočki klub predstavio je pojekat ''Društveno odgovorno poslovanje od strategije do implementacije''. Projekat se realizuje kroz program Evrpski progres.

Kako da budemo društveno odgovorni

Društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici, želju da aktivno doprinose razvoju i dobrobiti društva čiji su neodvojivi deo, u Knjaževcu pokazuju brojne kompanije i udruženja, ali se o njihovim aktivnostima na tom polju malo zna u javnosti, kazala je direktorka Timočkog kluba Snežana Pavković, predstavljajući projekat ''Društveno odgovorno poslovanje – od strategije do implementacije.'' Svoju tvrdnju potkrepila je primerima iz bliske prošlosti.

''Prošle godine, kada su se dogodile velike poplave, imali smo priliku da vidimo kako građani i privrednici reaguju u kriznoj situaciji. Nije bilo problema dati ni kamion, ni kombi, ni pet tona vode, ni 10 pakovanja ''pampersa'' i raznih drugih stvari. Biznis sektor i udruženja vrlo rado pomažu i osobama sa smetnjama u razvoju, raznim socijalnim grupama... S druge strane, građani nemaju taj utisak, već misle da su oni samo okrenuti sticanju profita. Zato smo hteli da građanima predstavimo društveno odgovorne firme, od kojij je jedna i dobila zvanični sertifikat NALED-a za društvenu odgovornost.''

Mnoge kompanije društveno odgovorno poslovanje ugradile su u svoje dugoročne poslovne politike. To, kažu doprinosi i njihovom boljem imidžu i boljem odnosu sa kupcima i poslovnim partnerima. Cipelice za najmlađe, med za bolesne, smeštaj ugroženih, samo su neke od aktivnosti knjaževačkih firmi, udruženja i ustanova.

''Falc East postoji u ovom gradu 10 godina. Za to vreme, učestvovali smo u svim donacijama, sponzorstvima. Pomagali smo košarkašima, fudbalerima, planinarima. Donirali smo cipelice deci u vrtićima i u nižim razredima osnovnih škola. Deci ugroženoj poplavama donirali smo 2000 pari cipela'', rekla je Jasmina Grupković, finansijski direktor Falc East -a.

''Udruženje pčelara ''Lipa'' postoji više od 40 godina i ima 120 članova. Bavimo se humanitarnim radom, odnosno podelom meda u humanitarne svrhe Gerontološkom centru, Kabinetu za transfuziju krvi, dečjem odeljenju bolnice, deci sa smetnjama u razvoju. Trudimo se da edukujemo stanovništvo o upotrebi meda u ishrani,'' kaže predsednik Udruženja Miroslav Milošević.

''Mi smo u dvostrukoj poziciji. S jedne strane primamo pomoć od kompanija i udruženja. Sarađujemo sa pčelarima, Udruženjem penzionera, Preduzećem za puteve ''Štrabag'', vrtićima, školama... S druge strane, kada su se u Tekiji dogodile poplave, mi smo već drugog dana uputili pomoć vrednu oko 350 hiljada dinara i bili pripremljeni da svakog ugroženog stanovnika prihvatimo i smestimo,'' ispričao je Saša Ignjatović, direktor  Gerontološkog centra.

Projekat “Društveno odgovorno poslovanje od strategije do implementacije” Timočki klub realizuje u saradnji sa Agencijom za razvoj, a uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije prelo programa Evropski progres.

Komentara (2 poslato)

avatar
30/09/2015 13:06:26
Najbolje sto su uspeli da stvore, ali i ubrzo upropaste je Biznis Inkubator centar. Umesto da ga premeste ili bar poklone ljudima da rade delatnosti oni ga izgubise ko da ga nikad bilo nije.
Palac gore Palac dole
2
avatar
Petar 29/09/2015 19:07:03
Pa koji je faktor taj Timocki klub da koristi salu Opstinskog veca? Po tome svaka nevladina organizacija ima pravo da koristi prostorije u zgradi opstine?
Palac gore Palac dole
8
ukupno: 2 | prikazano: 1 - 2

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group