Polazna | Vesti | Osniva se Ženska odbornička mreža

Osniva se Ženska odbornička mreža

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Knjaževcu je pokrenuta inicijativa za osnivanje Ženske odborničke mreže u Skupštini opštine. Inicijativni sastanak, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i Evropskog progresa, održan je danas u Domu kulture.

Osniva se Ženska odbornička mreža

Institucionalno zalaganje za bolji položaj i odlučujuću ulogu žena u društvu, jedan je od osnovnih ciljeva osnivanja Ženske odborničke mreže u Knjaževcu, čulo se na inicijalnom sastanku, koji su sa odbornicama lokalne skupštine održale predstavnice Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i Evropskog progresa.

''Cilj je da se organizuju ženske odborničke mreže, da se one formiraju, kako bi se unapredio položaj žena u lokalnim samoupravama, koje su obuhvaćene ovim projektom. Ženska odbornička mreža nastaje po principu vanstranačkog uključivanja na dobrovoljnoj bazi. Njen interes je rešavanje problema koji nadilaze stranačke partikularne interese,'' kazala je Lola Milojević, konsultantkinja za teme rodne ravnopravnosti.

Odbornice smatraju da nakon ovakvih skupova i savetovanja, mogu značajnije da doprinesu boljem životu u Knjaževcu.

''Ova tema je izuzetno važna zato što nije samo stvar politike kao usko shvaćene oblasti, već je vezana za čitavo društvo kao celinu i osnaživanje žena za ravnopravno učešće u svim segmentima društva,'' smatra odbornica Martina Milosavljević.

Rodna ravnopravnost nije pitanje mišljenja i stavova, jednako se tiče i žena i muškaraca, istaknuto je na skupu. Inicijativu za osnivanje ženske odborničke mreže dobila je podršku predsednika Skupštine opštine Knjaževac.

''Ogroman je značaj učešća žena u parlamentu. Zakonski propisi nalažu da u parlamentu mora da bude jedna trećina žena. Aktivnost svih članova lokalne skupštine je neophodna da bi rad i rezultati u opštini bili bolji, a da  bi se rešili problemi koji se tiču ženske populacije, neophodna je veća aktivnost i veće angažovanje žena'', ističe mr Miodrag Ivković, predsednik SO Knjaževac.

Od septembra 2016. do juna 2017. projekat ''Osnaživanje žena u odlučivanju kroz aktivno angažovanje u lokalnim ženskim odborničkim mrežama'' sprovode Agencija  Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske kroz program Evropski PROGRES.Komentara (1 poslato)

avatar
Mile 08/12/2016 14:28:57
Je l to drug Ivković (muž medju ženama) osniva novi A.F.Ž ?
P.S. Znam da režimski Knjaževac Info ovaj komentar neće objaviti.
Palac gore Palac dole
13
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group